wtorek, 22 kwietnia 2014

OLEJ Z KROKOSZA BARWIERSKIEGO DO CERY TŁUSTEJ



Zastanawiałyście się czasem, jaki wybrać olej i czy w ogóle stosować oleje do cery tłustej? Ja zastanawiałam się bardzo często, dopóki nie zaczęłam swojej przygody z kosmetykami naturalnymi i zagłębiłam się bardziej w temat olei kosmetycznych. Zanim napiszę wam parę słów na temat działania i właściwości tego oleju, przybliżę wam, co to jest krokosz barwierski. 


Krokosz barwierski (Carthamus tinctorius) jest to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny astrowatych osiągających ok 1 m. Wyglądem nieco przypomina nasz rodzimy oset. Popularnie jest też nazywany szafranem fałszywym. Pochodzi z Indii a uprawiany jest głównie w południowej Europie, Azji i północnej Afryce. Roślina obok Indygo uważana jest za źródło najlepszego barwnika roślinnego. W swoim składzie roślina ta posiada przede wszystkim dwa barwniki - żółty i czerwony. Dawniej krokosz bawarski uprawiany był dla nasion, farbowania tkanin i przyprawiania potraw. Od kilkudziesięciu lat uprawiany jest dla oleju, który pozyskiwany jest z jego nasion.

Olej z krokosza barwierskiego jest bardzo bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera 80% kwasu linolowego, witaminę A, E i fitosterole.  Głównie polecany jest do skóry tłustej, mieszanej i trądzikowej ze względu na właściwości łagodzące stany zapalne i normalizujące wydzielanie sebum. Stosowany jest także do nacierania po depilacji w celu stopniowego osłabienia depilowanych włosów. 

Olej z krokosza barwierskiego spełnia następujące funkcje w kosmetyce i lecznictwie: 
- pielęgnuje i wygładza skórę;
- łagodzi podrażnienia i ułatwia gojenie;
- chroni przed nadmiernym promieniowaniem UV;
- odmładza skórę;
- doskonale nawilża dzięki zawartości kwasu linolowego;
- jako środek łagodzący stosowany jest w leczeniu trądziku;
- przyśpiesza gojenie ran; 
- pielęgnuje skórę łuszczycową;

Co zawiera olej z krokosza?
Tłuszcze roślinne
- wielonienasycone: kwas linolenowy ( omega 6);
- jednonienasycone: kwas oleinowy ( omega 9);
- nasycone;
Witamina E

Jak stosować olej z krokosza?
Olej z krokosza barwierskiego można używać samodzielnie lub z "dodatkami". Ja najczęściej wylewam jego niewielką ilość na dłoń, dolewam kilka kropel hydrolatu rumiankowego, mieszam palcem i nanoszę na powierzchnię skóry twarzy, omijając okolice oczu. 

Właściwości depilacyjne oleju z krokosza 
internecie możemy znaleźć wiele informacji na temat depilacyjnych właściwości oleju.  Metoda ta pochodzi z Azji i polega na systematycznym wcieraniu olejku w wydepilowane wcześniej miejsca. Olej ma działać niszcząco na mieszki włosowe, które po pewnym czasie obumierają. Wiele jest opinii pozytywnych i negatywnych na ten temat. Jedni twierdzą, że metoda ta nie jest potwierdzona naukowo i nie ma prawa bytu inni, że działa i pomaga zwalczyć niechciane owłosienie, ale na to trzeba cierpliwości i systematyczności. Ze swoich testów i obserwacji wiem na pewno, że olej zapobiega wrastaniu włosków i ułatwia kolejne depilacje (mniej boli wyrywanie włosków). Doskonale zmiękcza i pielęgnuje skórę. 

Jak spisuję się olej przy tłustej cerze?
Olej z krokosza używam od ok 1,5 miesiąca łącznie z hydrolatem rumiankowym. Ma on lekką konsystencję i szybko się wchłania. Pozostawia na skórze delikatny film. Nie zatyka porów i wykazuje działanie przeciwzapalne. Skóra jest nawilżona i elastyczna. Olej dodaje również do maseczek "glinkowych", w których doskonale się sprawdza. 

Gdzie kupić: www.manufakturakosmetyczna.pl  
Przykładowy przepis z użyciem oleju: mydełko z glinką i olejem z krokosza

17 komentarzy:

  1. Uwielbiam Twój blog, zawsze jakieś nowinki :) czekam na produkt, który całkowicie ( najlepiej jednorazowego użycia )zapobiegnie wyrastaniu włosków ;) tylko nie wiem czy dożyję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz słyszę o tym olejku :) za każdym razem gdy czytam Twoje posty uświadamiam sobie jakie mam braki w kosmetyczce i najchetniej wypróbowałabym każdy produkt, który opisujesz:D

    OdpowiedzUsuń
  3. oo muszę go kupić :D szczególnie zaciekawiły mnie właściwości depilacyjne :) fajnie by było jakby zadziałał :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy wcześniej nie słyszałam o tym olejku. Pozdrawiam : ) http://jusinx.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobrze znam ten olej, co prawda nie używałam go ja tylko mój chłopak pn. miał skórę tłustą z trądzikiem i sprawdził się świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie widziałam tego olejku ale ma bardzo fajne właściwości :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejna nowość odkryta dzięki tobie :) Ciekawy olejek!

    ~~~~~
    juliettexoxo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. chętnie się przyglądnę tej pielęgnacji bliżej !!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawa sprawa :-) Nie miałam pojęcia o takim oleju :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. O tym oleju czytam po raz pierwszy.
    Dal mojej buzi pewnie też byłby odpowiedni

    OdpowiedzUsuń
  11. pierwszy raz widzę taki olejek ;)
    całkiem fajnyy

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny post i olejek. :) Przyznam że go nie zna, ale też potrzeby mojej skóry są inne. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. pierwszy raz widze taki olejek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nawet nigdy o nim nie słyszałam. Jeju jak ja mało wiem! ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawe,nic o nim nie wiedziałam...dobrze,że tu zaglądam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Hmm, cery tłustej nie mam, ale do depilacji mogłabym go wypróbowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Coś dla mnie, może najdę jakiś skuteczny lek.

    OdpowiedzUsuń