piątek, 18 kwietnia 2014

PRZEPIS: KREM ARGANOWY

Od jakiegoś czasu zauważyłam, że na nasz rynek wchodzi coraz więcej produktów zawierających w swoim składzie olejek arganowy. Postanowiłam, że zrobię sobie taki krem na bazie tego drogocennego oleju i podzielę się z wami przepisem na blogu. Krem okazał się strzałem w dziesiątkę. Doskonale nawilża skórę, odżywia ją i jednocześnie łagodzi podrażnienia. Nie powoduje żadnych podrażnień ani zaczerwienień, ponieważ zrobiony jest głównie z naturalnych składników. Jednocześnie rewelacyjnie pachnie prażonymi orzechami (dzięki olejkowi arganowemu).  Olej arganowy jest doskonały na suchą i starzejącą się cerę. Chroni przed przedwczesnym pojawieniem się zmarszczek. Ma działanie antyoksydacyjne - zwalczające wolne rodniki. Posiada kwas linoleinowy (Omega - 6), który poprawia elastyczność skóry, sterole oraz triterpenowe alkohole, które mają właściwości przeciwzapalne, łagodzące podrażnienia i chroniące skórę. W składzie kremu występuje również olej z orzechów brazylijskich, który pomaga walczyć z niedoskonałościami i problemami skórnymi. Poprawia skład cementu międzykomórkowego oraz sebum. Bogaty jest w magnez, witaminę A i E, zawiera cenne fitosterole. Krem został przygotowany przeze mnie na bazie nowoczesnego emulgatora olivem 1000, który produkowany jest z naturalnych i biodegradowalnych produktów.  

Do jakiego typu cery jest ten krem?
Polecam zarówno do skóry suchej, jak i tłustej ze względu na właściwości regulujące wydzielanie sebum, właściwości kojące i przeciwzapalne, a także doskonałe właściwości nawilżające.

Jak krem spisuje się na mojej tłustej cerze?
Krem zostawia na twarzy delikatny film ochronny. Po nałożeniu skóra jest matowa i nabiera kolorytu. Najważniejsze jest to, że nie zapycha porów. Doskonale nawilża, a skóra jest jędrna i sprężysta. 

Jak zrobić krem i jakie półprodukty będą nam potrzebne:  

 EMULSJA TYPU O/W (OLEJ W WODZIE)





Krem składa się z dwóch faz. Pierwsza faza to tzw faza olejowa A, druga faza wodna B. Składniki podane są na 50 g kremu. 

Na fazę olejową (A) składa się:

Druga faza (wodna B ) zawiera:
2,5 g d - panthenolu
___________________________________________________________________________________________

WYKONANIE
___________________________________________________________________________________________

Do zlewki (A - 50 ml) wlewamy olej arganowy ( 7 g), olivem 1000 (4 g) i olej z orzechów brazylijskich (4 g);





  Do drugiej zlewki (100 ml) wlewamy hydrolat rumiankowy (32 g), d - panthenol (2,5 g);
Obie zlewki umieszczamy w kąpieli wodnej i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się olivem 1000;
Następnie olej z emulgatorem (naczynie A - 50 ml), przelewamy do naczynia z fazą wodną (naczynie B - 100 ml) cały czas intensywnie mieszając;
Na sam koniec dodajemy eco konserwant (kiedy emulsja ostygnie do 30 - 35 st. C)  i wstawiamy zlewkę do naczynia z zimną wodą cały czas mieszając do uzyskania gęstej konsystencji; 
Gotowy krem przekładamy do słoiczka lub buteleczki typu airless. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętych pojemnikach;

6 komentarzy:

  1. no kochana , widzę,że tworzenie samodzielne kosmetyków idzie Ci znakomicie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Twórcza dziewczyna! Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po raz kolejny jestem pod wrażeniem :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana Ty zacznij te produkty sprzedawać :D
    Chętnie bym się w jakieś cudeńko zaopatrzyła ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo ciekawa jestem ,dałaś do myslenia :)0 fajny blog

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też zauważyłam że ostatnio głośno o oleju arganowym.. Jak ten krem okaże się fajny może skuszę się w końcu zrobić jakiś kosmetyk własnoręcznie ;D Ale jesteś zdolna!

    OdpowiedzUsuń