HTML Map

poniedziałek, 2 czerwca 2014

PRZEPIS: MASŁO MANGO

Od jakiś dwóch tygodni po ostatnim opalaniu się, mam strasznie suchą skórę. Całe szczęście, że w porę zrobiłam sobie masełko do ciała, którego zadaniem jest pomoc w przywróceniu równowagi i odbudowie płaszcza hydrolipidowego. Głównym składnikiem tego produktu jest masło mango znane ze wspaniałych właściwości nawilżających i zmiękczających. Dodatkowo użyłam oleju z pestek brzoskwini i całość dopełniłam olejkiem o zapachu mango. W przepisie podałam wam procentowe i gramowe ilości do zrobienia 100 g masełka. Przydadzą wam się również takie gadżety jak waga, która pomoże wam w dokładnym odmierzeniu składników, a także blender kuchenny lub zwykły mikser. No, więc do dzieła...

składniki
________________
Sposób wykonani: 

1. W dużej zlewce (A) umieszczamy 38 g masła mango + 9 g oleju z pestek brzoskwini + 8 g emulgatora (Emulsan);


2. Całość umieszczamy w łaźni wodnej i podgrzewamy do rozpuszczenia się wszystkich składników. Trwa to ,zaledwie parę minut, ponieważ ten rodzaj emulgatora topi się równie szybko, jak i masło mango.       


3. Do mniejszej zlewki wlewamy 43 g wody destylowanej lub hydrolatu i UWAGA: nie podgrzewamy. 
                                                                        






4. W momencie kiedy masło mango i emulgator rozpuści się wyjmujemy zlewkę A z kąpieli wodnej i małymi porcjami dodajemy do niej wodę ze zlewki B jednocześnie mieszając ......  



5. Po połączeniu wody z emulgatorem, masłem i olejem wszystko mieszamy blenderem przez ok 10 min. Na końcu dodajemy 1 g witaminy E i 1 g oleju o zapachu mango. Jeżeli chcemy, aby nasze masełko przetrwało dłużej niż 3 tygodnie dodajemy wybranego przez siebie konserwantu.  


6. Gotowy krem przekładamy do pojemniczka, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce.

_______________________________
O produktach zawartych w masełku: 

Masło mango - zawiera ok 50% nasyconych kwasów tłuszczowych i taką samą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardzo dobrze nawilża, zmiękcza i chroni skórę przed promieniowaniem UV. Ma także właściwości ujędrniające i odbudowujące naskórek. Polecany do skóry suchej i bardzo suchej. Masło w temperaturze pokojowej ma konsystencję stałą. W momencie zetknięcia się ze skórą ulega rozpuszczeniu. 

Olej z pestek brzoskwini - olej ten zawiera wysoką koncentrację NNKT w tym kwas linolowy i oleinowy. Ma właściwości nawilżające, wygładzające i zmiękczające skórę. Bardzo dobrze się wchłania, nie pozostawia tłustego filmu i jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę. 


Emulsan - jest to emulgator stosowany do uzyskania emulsji woda w oleju. Jest bardzo łagodnym emulgatorem nie powodującym alergii. Jest dobrym składnikiem nawilżającym.

Pewnie sami jak zauważyliście, stworzenie takiego masełka jest bardzo prostą sprawą. Daje wiele przyjemności dla nas i dla naszego ciała. Dobrze odżywia suchą i spierzchniętą skórę. Uelastycznia i ujędrnia. Olejek zapachowy mango nadje masełku śliczną woń, która bardzo długo utrzymuje się na ciele. Samo masełko ma konsystencje dosyć ciężką i zbitą. Dobrze rozprowadza się na ciele i nie pozostawia tłustego filmu. Najlepiej stosować zaraz po kąpieli, kiedy skóra jest jeszcze rozgrzana.  Pamiętajcie o przechowywaniu masełka w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

9 komentarzy:

  1. Widzę, że już zakosztowałaś słoneczka :) ja jeszcze się nie wystawiałam :D Fajna konsystencja tego masła, super sprawa z Twoimi umiejętnościami, potrzebujesz produkt - robisz- masz :D Olejek mango mmm na pewno świetnie pachnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja bym chciała mieć czas i zacząć bawić się w domowe laboratorium, każdy Twój post tego typu wywołuje u mnie uczucie zazdrości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdybym nie była taka leniwa sama bym takie masełko sobie "ugotowała" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D najtrudniej się zabrać :) ale kto wie, jeszcze trochę i Meluś mnie zmotywuje :D

      Usuń
  4. fajna sprawa :D szkoda, że trzeba używać konserwantów jeśli chcemy mieć masełko na dłużej ;/

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis :)
    A emulsan jest wyjątkowo przyjemnym emulgatorem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna sprawa z takim masełkiem!

    OdpowiedzUsuń
  7. swietny przpis, uwielbiam zdjecia krok po kroku..:)

    OdpowiedzUsuń